Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Greenpeace



Η δημιουργία της Greenpeace 

Η Greenpeace αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις παγκοσμίως. Δρα σαν μια διεθνής οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος τα τελευταία 41 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν το 1969 στον Καναδά όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες ενάντια στις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ. Μια ομάδα αποφάσισε να δράσει για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούνταν στην Αμτσίκα των Αλεούτιων Νήσων. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να βρεθούν χρήματα για το κατάλληλο πλοίο, και το κατάλληλο πλήρωμα. Έτσι, το αλιευτικό «Φ. Κόρμακ» κατάφερε να ξεκινήσει το ταξίδι του τον Οκτώβριο του 1971. Στόχος της αποστολής αυτής ήταν να πλεύσουν στη ζώνη των τριών μιλιών στην Αμτσίκα. Έτσι η βόμβα θα ήταν αδύνατον να πυροδοτηθεί χωρίς να τινάξει το πλοίο στον αέρα ή να τους μολύνει με ραδιενέργεια. Όμως η πυρηνική δοκιμή αναβλήθηκε για ένα μήνα, και έτσι αναγκάστηκαν να πλεύσουν προς το Ακουταν, ένα άλλο νησί των Αλεούτιων Νήσων, με σκοπό να ξαναπροσπαθήσουν. Μετά από μία εβδομάδα, τους συνέλαβε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ και τους έστειλε πίσω στον Καναδά. Παρόλο που δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την πυρηνική δοκιμή, η ακτιβιστική αυτή πράξη έγινε ευρέως γνωστή με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την Αμτσίκα ως περιοχή πυρηνικών δοκιμών.


Το γενναίο αυτό πλήρωμα αποτελούνταν από 12 άτομα:
Καπετάνιο JohnCormack: ιδιοκτήτης του πλοίου
Lyle Thurston: Γιατρός
Dave Birmingham: Πολιτιστικός γεωγράφος
Terry Simmons: Καθηγητής πολιτιστικών επιστημών
Robert Hunter: Δημοσιογράφος
Ben Metcalfe: Δημοσιογράφος
Bob Cummings: Δημοσιογράφος
Bob Keziere: Φωτογράφος
Jim Bohlen: Greenpeace
Bill Darhell: Greenpeace
Patrick Moore: Greenpeace


Οι ιδρυτές της Greenpeace

 «Υπάρχει ένα αστείο. Σε οποιοδήποτε μπαρ της Βανκούβερ και να πας, θα καθίσεις δίπλα σε κάποιον που θα ισχυριστεί ότι ίδρυσε την GP. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένας ιδρυτής. Το όνομα, η ιδέα, το πνεύμα και οι τακτικές προήλθαν από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Παρόλα αυτά κάποιοι ξεχώρισαν για το ήθος και την δράση τους.

BobHunter (1941-2005) OHunters κατάφερε να διαμορφώσει, όπως έγινε ευρέως γνωστή, την Δράση της GP. Η θέση του ως δημοσιογράφος αλλά και η γενναιότητα που τον διέκρινε κατάφερε να «ξυπνήσει» τον κόσμο με μικρά σποτάκια που παρουσίαζαν την κατάσταση που επικρατούσε, και την οικολογική άγνοια που χαρακτήριζε την εποχή.

DavidMcTaggart (1932-2001) Ο McTaggart θεωρείται το άτομο που διέδωσε το ήθος της GP σε όλη την υφήλιο. Διαβάζοντας ένα άρθρο σχετικά με μία νέα οργάνωση με το όνομα Greenpeace, άλλαξε το όνομα του πλοίου του σε GreenpeaceIII και έπλευσε, προκειμένου να σταματήσει την δοκιμή ενός Γαλλικού πυρηνικού όπλου. Η πράξη αυτή έγινε γνωστή ως «Κλασσική GP». Ο McTaggart ήταν αυτός που οργάνωσε την Διεθνής GP, ενημερώνοντας και οργανώνοντας υποστηρικτές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

DorothyStowe (1920-2010), IrvingStowe (1915-1974) Υπήρξαν ειρηνίστριες και ακτιβίστριες σε όλη τους την ζωή. Η Dorothy και IrvingStowe συμμετείχαν αμέσως στην ιδέα να πλεύσουν στην Αμτσίτκα για να εμποδίσουν τις πυρηνικές δοκιμές. Η επιμονή τους απέδωσε και σχηματιστικέ η μικρή αυτή ομάδα όπου έπειτα εξελίχθηκε σε Greenpeace. Αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι αποτέλεσαν ορόσημα στην ιστορία της οργάνωσης αυτής, με την δράση του και το αγωνιστικό τους πνεύμα.



 Οι Αρχές της Greenpeace

 Όπως κάθε οργάνωση, έτσι και αυτή έχουν κάποιες αρχές όπου όλοι οι εθελοντές πρέπει να τηρούν για την καλύτερη αντιμετώπιση κάθε εκστρατείας τους.

1. Δυναμική και ειρηνική αντιπαράθεση: Η ειρηνική δράση είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης. Για την προστασία του πλανήτη δε διστάζουν να έρθουν σε ειρηνική, μη-βίαιη αντιπαράθεση με όσους θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον. Πιστεύουν ότι η βία σε οποιαδήποτε μορφή της είναι λάθος επιλογή και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, για αυτό στις δυναμικές τους δράσεις κανείς δεν συναντά βίαιες συμπεριφορές από τους ακτιβιστές τους που είναι εκπαιδευμένοι με τις αρχές της Μη-Βίαιης Άμεσης Δράσης.

2. Ηθική και οικονομική ανεξαρτησία: Η GP υποστηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά και μόνο από πολίτες. Με το να μην δέχονται επιχορηγήσεις από πολιτικά κόμματα, κυβερνήσεις ή εταιρείες, διατηρούν την ανεξαρτησία της δράσης τους. Χάρη στην ηθική και οικονομική ανεξαρτησία έχουν την ελευθερία να λένε αυτό που πιστεύουν και να μην έχουν περιορισμούς στις πράξεις και στα λόγια τους. Η ανεξαρτησία τους δίνει κύρος και αξιοπιστία. Πάντα επιβεβαιώνουν την καλή χρήση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν από τους υποστηρικτές τους μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών τους από ορκωτούς ελεγκτές.

3. Η δύναμη της κοινής τους δράσης: Οτιδήποτε γίνεται στην οργάνωση αυτή γίνεται από όλους για όλους, για το κοινό καλό.


 H Greenpeace στην Ευρώπη 


 Τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης βρίσκονται στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία και η δράση τους είναι κατά κύριο λόγο, συντονιστικού χαρακτήρα. Η GP έχει γραφεία σε 20 χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Ολλανδίας.




Βέλγιο
Γαλλία
Λουξεμβούργο
Πορτογαλία
Ισπανία
Ουγγαρία
Σλοβενία
Γερμανία
Ιταλία
Ελλάδα
Ρωσία
Σουηδία
Πολωνία
Ολλανδία
Φινλανδία
Δανία
Νορβηγία
Μεγάλη Βρετανία
Αυστρία
Ρουμανία

Παρατηρούμε ότι οι χώρες και κυριότερα οι πολίτες στην Ευρώπη, έχουν αγκαλιάσει τη Διεθνή αυτή οργάνωση. Παράλληλα όμως προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι σε μία τόσο ανεπτυγμένη ήπειρο όπως η Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την δράση της Greenpeace σε τόσες πολλές χώρες. Τα γραφεία, σε κάθε χώρα δρουν αυτόνομα και στηρίζονται αποκλειστικά από τους υποστηρικτές της χώρας αυτής. Παράλληλα ειδικεύονται στα προβλήματα της εκάστοτε χώρας. Για παράδειγμα στην Αμερική θεωρείται μείζων σημασίας η προστασία των Αρχέγονων δασών. Έτσι η GP της Αμερικής ασχολείται με την προστασία τους. Στην Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχουν τέτοια δάση, το Ελληνικό γραφείο δεν χρειάζεται να δρα σε αυτόν τον τομέα. Παρόλο που κάθε γραφείο λειτουργεί αυτόνομα, δεν παύει να υφίσταται το ομαδικό πνεύμα που τους χαρακτηρίζει. Όταν υπάρξει ανάγκη για διεθνή εκστρατεία, εθελοντές από όλο τον κόσμο καλούνται να συμμετάσχουν για το κοινό καλό. Παράλληλα, η Greenpeace έχει αγοράσει κάποια πλοία που ενεργούν σε όλη την υφήλιο. Οποιαδήποτε χώρα τα χρειαστεί τότε είναι στην διάθεση του γραφείου. Τα πλοία αυτά είναι το RainbowWarrior, η Esperanza και το Arctic Sunrise.


Η Greenpeace στην Ελλάδα

 Ίδρυση του Ελληνικού γραφείου

 Ο δυναμισμός, ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας και το θάρρος που χαρακτηρίζει την GP ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Έτσι πριν δημιουργηθεί το γραφείο της GP στην Ελλάδα, το 1988, 30.000 Έλληνες «αγκάλιασαν» την προσπάθεια της διεθνούς GP να στηθεί μια βάση στην παγωμένη Ανταρκτική καταγράφοντας τους κινδύνους που την απειλούν και υπέγραψαν την έκκληση για την προστασία αυτής της σπάνιας σε περιβαλλοντική αξίας, περιοχής. Η δράση αυτή ήταν επιτυχής. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Μαδρίτης, η οποία απαγορεύει τη βιομηχανική εκμετάλλευση της Ανταρκτικής για 50 χρόνια.6 Έτσι, τέθηκαν οι πρώτες βάσεις για τη δημιουργία του Ελληνικού Γραφείου. Συγκεκριμένα το 1991 ιδρύθηκε η GP Ελλάδας από τον DavidMcTaggart διευθυντή της Διεθνούς GP, τον Γιώργο Βερνίκο σημερινό πρόεδρο του Ελληνικού γραφείου, τον δικηγόρο Παναγιώτη Κανελλάκη και περιβαλλοντολόγο Ηλία Ευθυμιόπουλο. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν βοηθήσει το έργο του γραφείου.

Οι Εκστρατείες του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace

 Για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. Όταν ξεκίνησαν να μιλούν για τις κλιματικές αλλαγές ήταν ουσιαστικά άγνωστες στον κόσμο, ενώ τώρα αποτελούν την μεγαλύτερη προτεραιότητα όλων. Προκειμένου να γίνει η αλλαγή, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που παράγεται και καταναλώνεται η ενέργεια. Θα πρέπει να ξεκινήσει μια πραγματική Ενεργειακή Επανάσταση για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα από μια έρευνα που έγινε από την GP, απέδειξαν ότι είναι εφικτό μέχρι το 2050 μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με τις υπάρχουσες τεχνολογίες και να καλύψουν το 50% των ενεργειακών μας αναγκών από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς την χρήση πυρηνικών, μιας και προβλέπει κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2020.

 Για την θάλασσα. Οι θάλασσες παράγουν το 50% του οξυγόνου που χρειαζόμαστε. Για αυτό είναι προτεραιότητα να γίνει η Μεσόγειος αληθινή πηγή ζωής, καθώς ζουν περισσότερα από 10.000 είδη τα οποία αντιστοιχούν στο 8-9% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Προτείνουν τη δημιουργία ενώ δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της έκτασης της για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ζητούν να σταματήσει η παράλογη εκμετάλλευση της που έχει οδηγήσει τα 4/5 των εμπορικών ψαριών να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Για τα μεταλλαγμένα. Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί μπορούν να έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία. Στόχος της GP είναι να διώξουν τα μεταλλαγμένα από τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Τα 10 χρόνια από τότε που έχει ξεκινήσει η εκστρατεία, η Ελλάδα κατάφερε να αποτελεί την μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου δεν καλλιεργούνται ούτε εισάγονται μεταλλαγμένα και όλες οι Νομαρχίες έχουν ανακηρυχθεί σε Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα. Στα ράφια των Σουπερ Μάρκετ η συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων δεν περιέχει τέτοια συστατικά και πλέον κατάφεραν να τα διώξουν και από την πλειοψηφία των ζωοτροφών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου